Kako koristiti tehnologiju u radu s mladima?

Kako koristiti tehnologiju u radu s mladima?

Tehnologija i njen učinak na mlade bili su glavna tema Erasmus+ projekta “A life without filters” koji se održao u Samoboru u svibnju 2019., u organizaciji Udruge za održivi razvoj Pozitiva Samobor i konzorcija međunarodnih partnera iz 11 zemalja.

Primjena tehnologije među mladima postaje sve izraženija svakoga dana. Iako tehnologija putem medija i elektroničkih naprava može pomoći mladima da steknu znatne količine znanja, naučiti ih kako biti neovisni i dati im pristup obrazovnim resursima; postoje negativni utjecaji koji se ne smiju zanemariti.

Uvođenje tehnologije mladima u mladoj dobi može imati štetne učinke na njihove osobne živote, njihove odnose s drugima i njihovo zdravlje u budućnosti. Također može dovesti mlade do socijalne izolacije i dovesti do drugih ozbiljnih fizičkih i mentalnih bolesti kao što su pretilost, sindrom računalnog vida i depresija (Alghamdi, 2016.).

Sveobuhvatna nova studija pod nazivom #StatusOfMind, koju je Kraljevsko društvo za javno zdravstvo objavilo u svibnju 2017., ispitala je učinke društvenih medija na zdravlje mladih i donijela zaključke o 5 negativnih učinaka koje društveni mediji imaju na mlade: povećava njihovu anksioznost i depresiju, dovodi do lošeg sna, negativno utječe na imidž tijela, povećava rizik od internetskog zlostavljanja i “strah od propuštanja”.

Unutar partnerskih organizacija mlade vidimo kao pokretaće budućeg svijeta; međutim, svjesni smo da je naša dužnost, dužnost mladih radnika, pretvoriti negativne učinke uporabe tehnologije u pozitivne što se tiče osobnog i profesionalnog razvoja mladih. U okviru naših aktivnosti došli smo do zaključka da mladi sve više doživljavaju društvene medije kao bijeg iz stvarnog svijeta, što negativno utječe na njihove odnose s drugima kao i na njihov opći napredak. Gotovo je nemoguće izolirati tehnologiju i neutralizirati njezine učinke; naše je stajalište da, s povećanjem njegove uporabe u svakodnevnom životu, fokus treba biti na njegovoj ispravnoj integraciji i iskorištavanju najboljih mogućnosti koje nudi.

edf

Stoga je ovaj projekt osmišljen kako bi opremio osobe koje rade s mladima alatima i metodama koje će im omogućiti da integriraju tehnologiju u učenje, stvarajući nove mogućnosti koje su potrebne da bi se mladi danas angažirali i motivirali (“kako promijeniti digitalni u stvarni život”).

qrf

Kroz ciklus interaktivnih radionica temeljenih na metodama neformalne edukacije, sudionici su stjecali znanja i vještine u području tehnologije te istraživali postojeće alate i metode za korištenje tehnologije u radu s mladima. Jedan od ciljeva također je bio i kreiranje novog priručnika za rad s mladima koji objedinjava stečena znanja te nove, inovativne metode za inkorporiranje tehnologije u obrazovanje i osposobljavanje mladih kao ciljane skupine. Takve metode sudionici su razvijali u okviru sljedećih područja koja su identificirana kao ključna u radu s mladima: zapošljavanje i povećanje razine zapošljivosti, osvještenost i informiranost, socijalne vještine i aktivno građanstvo.

Ovakvi projektni rezultati predstavljaju temelj za integraciju suvremenih metoda u rad s mladima te mogu djelovati preventivno na suzbijanje negativnih učinaka tehnologije na mlade.