Održivo odrastanje

U Udruzi osjećamo odgovornost prema mladima koji se susreću s preprekama u svom odrastanju i prepoznajemo stvaralački potencijal koji mladi imaju. Kroz program Održivo odrastanje nastojimo poticati razvoj djece i mladih kako bi postali zdravi i odgovorni građani.

Program se provodi u suradnji s vrtićima, osnovnim i srednjim školama na području Grada Samobora, Centrom za odgoj i obrazovanje Lug Samoborski te lokalnom samoupravom Grada Samobora i Grada Svete Nedelje, a bazira se na aktivnostima i projektima koje se kontinuirano provode na višegodišnjoj bazi u organizaciji Udruge (Nova sfera zdravlja, Prevencija i rehabilitacija, Defying Gravity – festival biciklizma i urbane kulture, uređenje dječjih parkova, strukturirani dijalog mladih s donositeljima odluka, volonterske radionice i akcije za zbrinjavanje i zaštitu životinja).

Program obuhvaća provođenje edukacijskih radionica teorijske i praktične vrijednosti u suradnji s ustanovama-partnerima, direktno u školskim sredinama kao i u prostorijama Udruge za ostale zainteresirane. Radionice se provode prema unaprijed definiranom planu u okviru dva tematska područja:

[1] Ekologija i zaštita okoliša

Cilj ovog programa je učenje djece i mladih kako da sami osmisle, izrade i održavaju zelene zidove u vrtićima, školama i središtima svojih gradova.

Posljedica stvaranja zelenih zidova bit će ne samo motiviranje građana da preuzmu aktivnu ulogu u osiguravanju brige za okoliš i zdravog života sebe i okoline, već i stvaranje zelenih prostora u gradovima, gdje je nemoguće izgraditi “normalnu” zelenu oazu.

Izrada zelenog zida

[2] Zdrav način života i promocija sporta

Radionice na temu zdravog života i sporta usmjerene su prvenstveno uzrastu učenika osnovnih i srednjih škola s ciljem da zdravim načinom života steknu i očuvaju vlastito zdravlje.

Defying Gravity festival

Dugoročni cilj koji se nastoji postići navedenim programom jest doprinos povećanju ekološke osviještenosti u djece i mladih te promicanje zdravih stilova života u ključnim fazama odrastanja. Program je usmjeren na unapređivanje stabilnosti i vještina u djece i mladih uz pozitivan pristup koji će im pomoći da povećaju intelektualne, emocionalne i socijalne kompetencije u svim područjima svojeg života.

Designed & Developed by ThemeXpert