Zajedno možemo naprijed – Informativni sastanak za korisnike

Zajedno možemo naprijed – Informativni sastanak za korisnike

Prvi informativni događaj za korisnike u okviru projekta “Zajedno možemo naprijed” održan je u četvrtak, 14.02.2019. u Pop Up kinu u Samoboru. Projekt je financiran u okviru Europskog socijalnog fonda te usmjeren na obrazovanje, osposobljavanje i podizanje razine zapošljivosti nezaposlenih korisnika minimalne zajamčene naknade. Partneri u projektu su Grad Samobor (nositelj) te Pučko otvoreno učilište Samobor, Centar za socijalnu skrb Samobor i Udruga za održivi razvoj Pozitiva Samobor, uz podršku Hrvatskog zavoda za zapošljavanje, Ispostave Samobor.

Nositelj projekta je Grad Samobor

Ispred Grada Samobora pozdravila je gđa Vlatka Šalamun, stručna suradnica za društvene djelatnosti i razvojne projekte ujedno i koordinatorica projekta „Zajedno možemo naprijed!“ te ukratko predstavila projekt korisnicima minimalne zajamčene naknade pri Centru za socijalnu skrb Samobor te ukazala kako je projekt namijenjen upravo njima. Grad Samobor nositelj je projekta dok su mu partneri Centar za socijalnu skrb Samobor, Pučko otvoreno učilište Samobor te Udruga za održivi razvoj Pozitiva Samobor.

Sudionici projekta – korisnici zajamčene minimalne naknade Centra za socijalnu skrb

Nataša Koražija, ravnateljica Centra za socijalnu skrb Samobor, obratila se svim pozvanim i prisutnim korisnicima Centra za socijalnu skrb Samobor te im je ukratko objasnila ulogu Centra za socijalnu skrb Samobor u projektu „Zajedno možemo naprijed!“. Centar za socijalnu skrb Samobor ima bitnu ulogu u ovom projektu jer je osigurao zapošljavanje 2 socijalna mentora, Davida Radošević i Helenu Miholić. Oni će svim sudionicima u ovom projektu, koji su radno sposobni korisnici zajamčene minimalne naknade pri Centru za socijalnu skrb Samobor, pružati podršku i pratit će ih tijekom cijelog projekta, a njihov rad temeljit će se na individualnom pristupu svakom sudioniku.  Tijekom projekta, sudionici će biti uključeni u programe osposobljavanja pri Pučkom otvorenom učilištu, te radionice za razvoj mekih vještina, a socijalni mentori pratit će ih u svim fazama. Uključivanje u ovaj projekt izvanredna je prilika za korisnike Centra za socijalnu skrb Samobor jer će im omogućiti uključivanje na tržište rada te rad na njihovim životnim vještinama.

Fokus na socijalnom mentorstvu

Nakon svojeg govora, ravnateljica Nataša Koražija riječ je prepustila socijalnoj radnici Heleni Miholić. Helena Miholić pozdravila je sve prisutne te je predstavila sebe i kolegu Davida Radošević i pojasnila da su oboje socijalni radnici, a na ovom Projektu zaposleni su kao socijalni mentori. Upoznala je prisutne sa ulogom socijalnih mentora u ovom projektu, ističući da je socijalno mentorstvo metoda socijalnog rada koja podrazumijeva pružanje podrške, kontinuitet, aktivno sudjelovanje, osnaživanje, rad na motivaciji korisnika te poštivanje korisničke perspektive i individualizirani pristup. Posebno je naglašeno da će socijalni mentori sa svakim sudionikom održavati redovite individualne susrete te će ih tijekom projekta pratiti u njihovom sudjelovanju u projektu. Zatim je pojašnjena uloga samih korisnika u ovom projektu. Naime, oni će biti uključeni u programe obrazovanja te u radionice za razvoj mekih vještina, a obveza će im biti i da se odazivaju na redovite individualne susrete sa socijalnim mentorima. Naglašena je spremnost na fleksibilnost u radu s korisnicima koji će biti uključeni u ovaj projekt. Socijalni mentori će izlaziti u susret korisnicima ukoliko se oni nađu u nepredvidivim životnim situacijama. Tako će, primjerice, socijalni mentori imati mogućnost odlaska na teren, u domove korisnika, te će korisnicima biti ponuđena mogućnost da se individualni susreti odvijaju u njihovim domovima. Isto tako, za one korisnike koji imaju maloljetni djecu, socijalni mentori organizirat će čuvanje djece dok njihovi roditelji pohađaju programe obrazovanja te radionice za razvoj mekih vještina. Svim prisutnim korisnicima je pojašnjeno da su u projektu osigurana financijska sredstva za programe obrazovanja te za radionice te da je to izuzetna prilika za rad na njihovom osobnom razvoju te za približavanje tržištu rada. Uz navedeno, korisnici će imati kontinuiranu podršku socijalnih mentora, koji će se zajedno sa svim partnerima na projektu pobrinuti da im iskustvo sudjelovanja u projektu bude ugodno. Za kraj, Helena Miholić navela je da se zajedno s kolegom Davidom raduje susretima i radu s korisnicima te da vjeruje da će to za sve sudionike biti dragocjeno iskustvo.

Važna je i motivacija sudionika te razvoj mekih vještina

Ivan Duvnjak, predstavnik Udruge Pozitiva Samobor izlagao je dio projekta koji se odnosi na provedbu motivacijskih radionica za sudionike u cilju podizanja razine njihova interesa za buduće zapošljavanje te najavio radionice mekih vještina, koje će Udruga Pozitiva Samobor za sudionike organizirati nakon završetka procesa njihova obrazovanja u Pučkom otvorenom učilištu Samobor. Radionice mekih vještina uključivat će izradu životopisa I motivacijskog pisma te predstavljanje na razgovoru za posao.

Četiri programa osposobljavanja

U ime Pučkog otvorenog učilišta Samobor, gđa Sunčica Stanić-Gluhinić izložila je da će tijekom projekta nakon provedenih razgovora s polaznicima biti odabrana četiri programa osposobljavanja, po jedan iz sektora turizma, građevine, poljoprivrede i osobnih usluga. Programi će biti odabrani prema kriterijima trenutnih zahtjeva tržišta rada i preferencijama, a u skladu s individualnim mogućnostima polaznika kako bi se po završetku projekta mogli uključiti na tržište rada kroz samozapošljavanje ili zapošljavanje.

Podršku daje i Hrvatski zavod za zapošljavanje

Ispred Hrvatskog zavoda za zapošljavanje Zagreb, ispostava Samobor, gđa Jadranka Fernežir pozdravila je sudionike u projektu, kao i radno sposobne korisnike zajamčene minimalne naknade pri Centru za socijalnu skrb koji su ujedino evidentirane kao nezaposlene osobe u HZZ Ispostava Samobor.

U pozdravnom govoru istaknula je važnost partnerstva na lokalnoj razini, ostvarenim sredstvima od strane Grada Samobora i prilici da se tako dobivena sredstva usmjere na nezaposlene osobe. Naglasila je važnost ove prilike za stjecanje vještina, procjene vlastitog radnog potencijala, mogućnosti obrazovanja nezaposlenih osoba kao nastavka usluga koje dobivaju u Hrvatskom zavodu za zapošljavanje, a sve u svrhu njihovog približavanja tržištu rada, zapošljavanja ili samozapošljavanja.

Što slijedi?

U idućoj fazi projekta predviđeni su individualni sastanci socijalnih mentora i sudionika u cilju identificiranja njihovih interesa i obrazovnih ciljeva te provedba motivacijskih radionica.

 

Napomena: fotografije su zamućene zbog zaštite osobnih podataka sudionika