GREENVILLE

VAŠ ULOG U ODRŽIVU BUDUĆNOST

 

Ako želimo sačuvati naš planet i prirodni svijet za sljedeću generaciju, koji bi bolji način mogao biti nego uključivanje djece i mladih u održivost? Zajedničkom izgradnjom eko edukacijske farme Greenville možemo stvoriti ekološke ambasadore budućnosti.

Vaša podrška ovoj kampanji omogućit će da na farmi provedemo preko 30 programa u području ekologije i održivog razvoja godišnje; da ispunimo srca i razvijemo kompetencije preko 300 djece, mladih te drugih organizacija i pojedinaca godišnje; da stvorimo novi turistički sadržaj razvijen na konceptima ekološkog turizma te da oživimo i spriječimo depopulaciju ruralne zajednice.

Bez vaše pomoći ne možemo ostvariti svoj cilj. Zato smo odlučili pokrenuti crowdfunding kampanju 04.04.2022. kroz koju želimo prikupiti sredstva potrebna za dovršetak i otvaranje farme. Budite naš vjetar u leđa!

Više informacija možete saznati te kampanju podržati ovdje:

CIGLA PO CIGLA - GREENVILLE.

 

Kupovinom jedne cigle u našoj crowdfunding kampanji podržat ćeš izgradnju i uređenje prostora za održavanje radionica i aktivnosti na našoj farmi.

To nije obična cigla – već personalizirana cigla koja će dobiti pločicu s tvojim imenom i biti postavljena na zidu budućeg uređenog prostora. Tako ćeš ostati zauvijek utkan/a u Greenville priču te će tvoje ime godišnje vidjeti posjetitelji iz svih krajeva Europe. A nadamo se da ćeš je i ti doći osobno posjetiti!

Kampanja počinje 04.04.2022., a za svoju ciglu možeš se unaprijed predbilježiti jer dolaze u ograničenoj količini!

 

PREDBILJEŽBA

Za rezervaciju tvoje personalizirane cigle ispuni naš obrazac.

Poslat ćemo ti potvrdu rezervacije, a neposredno prije početka kampanje poslat ćemo ti podsjetnik za uplatu iznosa. Nakon uplate se dogovaramo o personalizaciji cigle te će je naši vrijedni volonteri postaviti na Greenville zid.

Hvala što želiš biti dio Greenville priče!

  Na slici: 3D prikaz budućeg vanjskog uređenja smještajnog i radnog objekta na Greenville farmi s konceptom personalizirane cigle (primjer izvedbe pločice od pleksiglasa s otisnutim imenom). Konačna izvedba personalizacije izvršava se u dogovoru s kupcem/podržavateljem kampanje te je podložna promjenama u odnosu na ovdje prikazani koncept.

  Cijena ovog perka/nagrade u kampanji je 25 USD. Od tog iznosa, dio ćemo utrošiti na nabavu cigle te izradu personalizirane pločice, a preostali iznos za materijal za izgradnju drvene nadstrešnice iznad postojeće terase koju ćemo zatvoriti i urediti kao prostor za provebu radionica i aktivnosti.

  GREENVILLE, DRAGO MI JE!

   

  Možete li zamisliti ruralnu oazu u kojoj možete iskusiti sve čari života u prirodi, počevši od uzgoja vlastite organske hrane, brige o životinjama i rekreacijskih aktivnosti na živopisnim proplancima, daleko od gradske vreve i stresa? Možete brati voće izravno sa stabla i naučiti pripremati zimnicu, stvarati vlastite recepte od organskih sastojaka iz vrta, kao i uzgajati vlastiti cvjetnjak i pratiti njegov napredak.

  Zamislite sretne dječje osmjehe koji istražuju sve sadržaje farme i zastaju proviriti u hotel za kukce ili kućicu za ptice te se družiti s nekom od domaćih životinja – kakav značaj to može imati za njihov osobni rast i razvoj osjećaja zahvalnosti prema prirodi oko njih!

  To je naš i vaš Greenville.

   

  KAKO JE SVE POČELO

   

  U Pozitivi Samobor smo prošle godine napravili prvi korak k ostvarenju našeg dugogodišnjeg sna.

  Od 2011. aktivno provodimo lokalne i međunarodne programe temeljene na metodama neformalne edukacije, a u središtu našeg djelovanja su djeca i mladi. Do sada smo svoje programe provodili na različitim lokacijama, uzimajući u obzir raspoložive mogućnosti i potrebe sudionika. Međutim, dugo smo razvijali viziju pokretanja vlastitog ruralnog edukacijskog centra u kojem ćemo moći promovirati održive prakse i stvoriti čaroban prostor za osobni rast i razvoj najmlađih članova naše zajednice. I ne samo njih, već svih pojedinaca i organizacija koji mogu imati koristi od sudjelovanja u našim programima.

  Stoga smo 2020. godine uložili sva svoja organizacijska sredstva u posjed (kuću s okućnicom i poljoprivrednim zemljištem) u Vrhovčaku u okolici Samobora.

  Obzirom na teme kojima se Udruga bavi (zaštita okoliša, održivi razvoj, vrtlarenje, zdrava prehrana, aktivan način života i dr.), ruralna sredina i okruženost prirodom bile su temeljne odrednice budućeg prostora. Osim za lokalne, vizija je bila da prostor služi i za međunarodne projekte za mlade (prvenstveno u okviru programa Erasmus+ i Europskih snaga solidarnosti), zbog čega je pokrenut postupak opremanja prostora adekvatnim smještajnim i radnim kapacitetom.

  O EKO EDUKACIJSKOJ FARMI

   

  Vrijedne ruke mladog tima Pozitive su 2020. i 2021. poduzele značajne korake za otvorenje eko edukacijske farme Greenville.

  Udruga je usmjerila svoje operativne i financijske kapacitete u uređenje 1964 m2 zemljišta s postojećom stambenom zgradom i pomoćnom zgradom za vrt, unutarnjim radnim prostorom i poljoprivrednim zemljištem.

  Radovi na uređenju objekta započeli su u srpnju 2020., a sastojali su se od uređenja spavaonica, sanitarnih čvorova, radnog prostora te uređenja okućnice.

  Nekretnina trenutno sadrži:

  – stambenu zgradu sa smještajem za 21 osobu, unutarnjim radnim prostorom i sanitarnim čvorovima;
  – mali voćnjak s ekološki uzgojenim domaćim voćnim sortama;
  – povrtnjak s 10 podignutih gredica;
  – roštilj i ognjište;
  – prostranu livadu za održavanje radionica na otvorenom.

  Naša vizija je imanje pretvoriti u eko edukacijsku farmu pod nazivom Greenville, koja će postati poligon za stvaranje mladih ambasadora održivog razvoja.

   

  FINANCIRANJE

   

  Od srpnja 2020. uložili smo organizacijska sredstva i osobnu ušteđevinu u uređenje i opremanje nekretnine (uređenje spavaonica i WC -a, uvođenje održivih izvora energije, uređenje radnih prostora, hortikulturalno uređenje).

  U suradnji s Erste zakladom na razini cijele Erste grupe u 2020. godini provodio se program refundiranja kamata plaćenih po kreditima – 0 Interest Loans Programme. On je bio namijenjen neprofitnom sektoru u zemljama u kojima Grupa djeluje, a koji je bio isključen iz programa državne pomoći za ublažavanje posljedica pandemije.

  U okviru navedenog programa, Erste banka nam je dala dodatan zajam od kao ulaganje u opremanje eko edukacijske farme.

  Više o ostvarenoj suradnji možete pročitati na sljedećoj poveznici.

  Sada ste nam potrebni vi!

   

  U proteklih godinu dana uložili smo sve svoje organizacijske kapacitete u otvaranje Greenvillea. Sami smo rušili i gradili zidove, postavljali podove, uređivali i opremali sobe. Bilo je i smijeha i suza, ali znali smo i čvrsto vjerovali da stvaramo nešto važno. Za djecu i mlade, za nas, za zajednicu.

  Unatoč tome, potrebno nam je još ulaganja kako bismo ostvarili cilj i kako bi vam Greenville otvorio svoja vrata.

  Svaki vaš financijski ili bilo koji drugi doprinos u ovoj kampanji korak je bliže ostvarenju našeg sna. Ako i vi želite postati dijelom ove priče, možete nas podržati ovdje:

  DOSADAŠNJI PROGRAMI NA FARMI

  KREIRANJE I UREĐENJE VRTA

  U razdoblju od 28.03. do 03.04. u okviru ERASMUS+ razmjene mladih “Greenland”, Pozitiva Samobor je ugostila 24-ero mladih iz Rumunjske, Makedonije, Turske i Hrvatske. Više o projektu možete pronaći na sljedećoj poveznici.

  Glavni cilj ovog projekta bio je povećati znanje sudionika o temama održivog razvoja, zaštite okoliša i aktivnog načina života. Sudionici su kroz set teorijskih i praktičnih aktivnosti izradili vlastiti vrt, koji će služiti kao poligon za daljnju edukaciju djece i mladih o uzgoju vlastitog povrća.

  Vrt se sastoji od 10 drvenih uzdgnutih gredica u koje su sudionici posadili različite vrste povrća i začina kao što su rotkvice, zelena salata, krastavci, celer, mrkva, brokula, vlasac, šparoge i dr.

   

  POČETAK PROVEDBE EDUKACIJA

  Prvo korištenje vrta kao malog edukacijskog poligona ostvareno je u okviru projekta “Naš zdravi kutak”, koji je financirala Zagrebačka županija. Više o projektu možete pronaći na sljedećoj poveznici.

  Udruga je ugostila 19 učenika iz područne škole u Strmcu, koji su kroz interaktivne radionice učili o korisnim svojstvima raznih vrsta povrća, značajkama zdrave prehrane te stjecali praktične vještine sadnje.

  IZ NOVOSTI:

  Designed & Developed by ThemeXpert
  hrHrvatski