GREENVILLE

UPOZNAJTE GREENVILLE

MJESTO GDJE SE SUSREĆU EKOLOGIJA I OBRAZOVANJE KAKO BI STVORILI ODRŽIVU BUDUĆNOST.

 

Možete li zamisliti ruralnu oazu u kojoj možete iskusiti sve čari života u prirodi, počevši od uzgoja vlastite organske hrane, brige o životinjama i rekreacijskih aktivnosti na živopisnim proplancima, daleko od gradske vreve i stresa? Možete brati voće izravno sa stabla i naučiti pripremati zimnicu, stvarati vlastite recepte od organskih sastojaka iz vrta, kao i uzgajati vlastiti cvjetnjak i pratiti njegov napredak.

Zamislite sretne dječje osmjehe koji istražuju sve sadržaje farme i zastaju proviriti u hotel za kukce ili kućicu za ptice te se družiti s nekom od domaćih životinja – kakav značaj to može imati za njihov osobni rast i razvoj osjećaja zahvalnosti prema prirodi oko njih!

To je naš i vaš Greenville.

KAKO JE SVE POČELO

 

U Pozitivi Samobor smo prošle godine napravili prvi korak k ostvarenju našeg dugogodišnjeg sna.

Od 2011. aktivno provodimo lokalne i međunarodne programe temeljene na metodama neformalne edukacije, a u središtu našeg djelovanja su djeca i mladi. Do sada smo svoje programe provodili na različitim lokacijama, uzimajući u obzir raspoložive mogućnosti i potrebe sudionika. Međutim, dugo smo razvijali viziju pokretanja vlastitog ruralnog edukacijskog centra u kojem ćemo moći promovirati održive prakse i stvoriti čaroban prostor za osobni rast i razvoj najmlađih članova naše zajednice. I ne samo njih, već svih pojedinaca i organizacija koji mogu imati koristi od sudjelovanja u našim programima.

Stoga smo 2020. godine uložili sva svoja organizacijska sredstva u posjed (kuću s okućnicom i poljoprivrednim zemljištem) u Vrhovčaku u okolici Samobora.

Obzirom na teme kojima se Udruga bavi (zaštita okoliša, održivi razvoj, vrtlarenje, zdrava prehrana, aktivan način života i dr.), ruralna sredina i okruženost prirodom bile su temeljne odrednice budućeg prostora. Osim za lokalne, vizija je bila da prostor služi i za međunarodne projekte za mlade (prvenstveno u okviru programa Erasmus+ i Europskih snaga solidarnosti), zbog čega je pokrenut postupak opremanja prostora adekvatnim smještajnim i radnim kapacitetom.

O EKO EDUKACIJSKOJ FARMI

 

Vrijedne ruke mladog tima Pozitive su 2020. i 2021. poduzele značajne korake za otvorenje eko edukacijske farme Greenville.

Udruga je usmjerila svoje operativne i financijske kapacitete u uređenje 1964 m2 zemljišta s postojećom stambenom zgradom i pomoćnom zgradom za vrt, unutarnjim radnim prostorom i poljoprivrednim zemljištem.

Radovi na uređenju objekta započeli su u srpnju 2020., a sastojali su se od uređenja spavaonica, sanitarnih čvorova, radnog prostora te uređenja okućnice.

Nekretnina trenutno sadrži:

– stambenu zgradu sa smještajem za 21 osobu, unutarnjim radnim prostorom i sanitarnim čvorovima;
– mali voćnjak s ekološki uzgojenim domaćim voćnim sortama;
– povrtnjak s 10 podignutih gredica;
– roštilj i ognjište;
– prostranu livadu za održavanje radionica na otvorenom.

Naša vizija je imanje pretvoriti u eko edukacijsku farmu pod nazivom Greenville, koja će postati poligon za stvaranje mladih ambasadora održivog razvoja.

 

FINANCIRANJE

 

Od srpnja 2020. uložili smo organizacijska sredstva i osobnu ušteđevinu u uređenje i opremanje nekretnine (uređenje spavaonica i WC -a, uvođenje održivih izvora energije, uređenje radnih prostora, hortikulturalno uređenje).

U suradnji s Erste zakladom na razini cijele Erste grupe u 2020. godini provodio se program refundiranja kamata plaćenih po kreditima – 0 Interest Loans Programme. On je bio namijenjen neprofitnom sektoru u zemljama u kojima Grupa djeluje, a koji je bio isključen iz programa državne pomoći za ublažavanje posljedica pandemije.

U okviru navedenog programa, Erste banka nam je dala dodatan zajam od kao ulaganje u opremanje eko edukacijske farme.

Više o ostvarenoj suradnji možete pročitati na sljedećoj poveznici.

CROWDFUNDING KAMPANJA

 

U travnju 2022. godine uspješno smo proveli crowdfunfing kampanju na Kickstarter platformi u kojoj smo pokrenuli pretprodaju naših programa te prikupili sredstva za zatvaranje radnog prostora na našoj farmi.

139 podržavatelja prepoznalo je naš cilj te nam pomoglo prikupiti ukupan iznos od 12.925,00 USD koji su usmjereni na izgradnju drvene nadstrešnice na našoj farmi. Na taj ćemo način dobiti prijeko potreban unutarnji prostor za provedbu radionica za djecu i mlade.

DOSADAŠNJI PROGRAMI NA FARMI

KREIRANJE I UREĐENJE VRTA

U razdoblju od 28.03. do 03.04. u okviru ERASMUS+ razmjene mladih “Greenland”, Pozitiva Samobor je ugostila 24-ero mladih iz Rumunjske, Makedonije, Turske i Hrvatske. Više o projektu možete pronaći na sljedećoj poveznici.

Glavni cilj ovog projekta bio je povećati znanje sudionika o temama održivog razvoja, zaštite okoliša i aktivnog načina života. Sudionici su kroz set teorijskih i praktičnih aktivnosti izradili vlastiti vrt, koji će služiti kao poligon za daljnju edukaciju djece i mladih o uzgoju vlastitog povrća.

Vrt se sastoji od 10 drvenih uzdgnutih gredica u koje su sudionici posadili različite vrste povrća i začina kao što su rotkvice, zelena salata, krastavci, celer, mrkva, brokula, vlasac, šparoge i dr.

 

POČETAK PROVEDBE EDUKACIJA

Prvo korištenje vrta kao malog edukacijskog poligona ostvareno je u okviru projekta “Naš zdravi kutak”, koji je financirala Zagrebačka županija. Više o projektu možete pronaći na sljedećoj poveznici.

Udruga je ugostila 19 učenika iz područne škole u Strmcu, koji su kroz interaktivne radionice učili o korisnim svojstvima raznih vrsta povrća, značajkama zdrave prehrane te stjecali praktične vještine sadnje.

IZ NOVOSTI:

Designed & Developed by ThemeXpert
hrHrvatski