MOJA EUROPSKA PUTOVNICA

Informiraj se o mogućnostima koje ti nudi EU!

MOJA EUROPSKA PUTOVNICA

Lokalni projekt usmjeren informiranju djece i mladih o Europskoj uniji.

Što?

Tvoji prijatelji te nazivaju avanturistom, a roditelji „skitnicom“? Očaran si činjenicom kako je svijet ogroman i lijep? Voliš istraživati, otkrivati i upoznavati različite kulture, običaje, krajolike i šarolike ljude? Osjećaš se ugodno u multikulturalnom okruženju? Voliš putovati, ali novac za avionsku kartu, bus ili vlak ti predstavlja problem? Ne brini! Svi smo negdje čuli da netko putuje svijetom besplatno. Je li ovaj mit istinit? Mogu li i ja besplatno putovati?

Odgovor na tvoje pitanje glasi: DA, MOŽEŠ!

Pitaš se kako? Čitaj dalje!

S volonterskom udrugom Pozitiva Airlines možeš putovati sasvim besplatno i u nekoliko mjeseci upoznati cijelu Europu – kontinent s tisućljetnom poviješću, bogatim kulturnim nasljeđem i krajolicima među najljepšim na svijetu.

I još razmišljaš? Brzo uzmi svoj kofer, pripremi putovnicu koju ćeš u nekoliko mjeseci ispuniti žigovima europskih država i pridruži se projektu Moja europska putovnica na kojoj ćeš se upoznati s Europskom unijom i njenim mogućnostima, različitim kulturama kroz zanimljive priče naših izvornih sugovornika, običaje, pjesme i hranu.

Za putovanje s Pozitivom nije ti potreban ni auto, ni avion, pa čak ni bicikl. Na put s Pozitivom možeš krenuti ponesen željom i voljom da putuješ, upoznaješ nove ljude, države i običaje. Ako u tvom koferu ima malo mjesta za ta dva suputnika, volju i želju, svakako nam se pridruži na projektu. Čekamo te!

—-

Moja europska putovnica projekt je financiran od strane Ministarstva vanjskih i europskih poslova koji provodi Udruga za održivi razvoj Pozitiva Samobor. Ciljana skupina projekta su učenici osnovnih i srednjih škola s područja Grada Samobora, a glavni ciljevi projekta su:

 • povećati osnovno znanje sudionika o Europskoj uniji u geografskom, kulturološkom i organizacijskom smislu;

 • povećati razinu informiranosti o mogućnostima koje EU nudi za mlade u području obrazovanja, osposobljavanja, sporta te mobilnosti, posebice povećanjem znanja o Erasmus+ programu;

 • izraditi zajedničku „Europsku putovnicu“ kao kreativni materijal za djecu i mlade o najvažnijim područjima djelovanja EU od njihova interesa te mogućnostima koje nudi;

 • razviti osjećaj zajedničkog europskog identiteta sudionika i pripadnosti EU te promovirati temeljne europske vrijednosti.

Projekt se sastoji od sljedećih aktivnosti:

07.04.2018. – Otvorenje projekta i prvi događaj na kojem će organizatori predstaviti projekt i prezentirati kako će biti izrađena instalacija „Moja europska putovnica“

Aktivnosti za učenike osnovnih škola:

 1. Radionica „EU i njezina obilježja“ (travanj 2018.)

 2. Ciklus od 14 radionica „Putujmo Europom“, tijekom kojih će sudionici učiti o po 2 zemlje EU kroz Skype razgovore s mladima iz te zemlje te izradu dijelova instalacije „Moja europska putovnica“ (travanj – rujan 2018.)

Aktivnosti za učenike srednjih škola:

 1. Radionica „EU i njezina obilježja“ (travanj 2018.)

 2. Radionica „Moja građanska pripadnost“ – stjecanje osnovnih znanja o građanskom statusu u EU, pravima i dužnostima, kako se informirati, kako iskazati svoje mišljenje, kako sudjelovati te koja je uloga građanina EU na lokalnoj, regionalnoj, nacionalnoj i transnacionalnoj razini; (svibanj 2018.)

 3. Radionica „Moj glas u EU“ – kako sudjelovati na izborima, kako se uključiti u odlučivanje u EU (svibanj 2018.)

 4. Radionica „Strukturirani dijalog mladih s donositeljima odluka u EU“ – kako mladi mogu izravno utjecati i oblikovati europske politike (lipanj 2018.)

 5. Ciklus od 8 radionica „Mogućnosti za mlade u EU“ – predstavljanje EU programa namijenjenih poticanju obrazovanja, osposobljavanja i mobilnosti mladih, s posebnim fokusom na Erasmus+ program (lipanj 2018.)

 6. Radionica „EU politike za mlade i gradski programi djelovanja za mlade“ – što su to EU politike za mlade i kako se oblikuju, zašto su gradski programi djelovanja za mlade važni i kako mladi mogu sudjelovati u oblikovanju i provedbi Gradskog programa djelovanja za mlade Grada Samobora (rujan 2018.)

Zajednička aktivnost za djecu i mlade:

 1. Radionica „Moja europska putovnica“, na kojoj će sudionici objediniti rezultate prethodnih radionica te kreirati instalaciju većih dimenzija „Moja europska putovnica“ i prezentirati je na javnom događanju

Listopad 2018. – završni javni događaj, na kojem sudionici predstavljaju rezultate projekta te će instalacija „Moja europska putovnica“ biti postavljena na javnom mjestu u Gradu Samoboru kako bi potakla građane da se informiraju o njihovim mogućnostima u EU.

Gdje?

Projektne aktivnosti dijelom se provode u prostorijama Udruge Pozitiva (Šmidhenova 34), a dijelom izravno u samoborskim srednjim školama.

Koga tražimo?

Učenike 7. i 8. razreda osnovnih te 3. i 4. razreda srednjih škola.

Voditelji

Sorry no post found.

Važne informacije

 • Troškovi materijala pokriveni od strane organizatora
 • Iskusni voditelji radionica
 • Javni događaji

Prijavi se

Prijave su u tijeku za čitavo vrijeme trajanja projekta.

Za prijavu i više informacija nas kontaktiraj izravno putem e-maila.