Strategija 2020

Strategija djelovanja 2020

Pozitiva Samobor kreira i provodi programe usmjerene na razvoj vještina mladih i otkrivanje njihovih talenta, podučavajući ih kako da postanu aktivni i nauče preuzeti odgovornost. Želimo mladima dati korisne alate koji bi ih motivirali da postanu intelektualno i fizički aktivniji, kako bi se mogli razviti u lidere 21. stoljeća.

Cilj holističkog pristupa razvoju naših programa i organizacije je uključiti djecu i mlade u zajednicu koristeći metode neformalne edukacije. Nastojimo usmjeriti mlade u aktivnosti koje im predstavljaju osobni izazov i kroz koje mogu stjecati nova iskustva.

Osjećamo se odgovornim preuzeti ulogu u održivom razvoju svijeta oko nas. Fokusirani smo na rad sa mladima koji će biti dovoljno snažni i kompetentni da donesu željene promjene i ostvare postavljene ciljeve za održivi razvoj svijeta.

Naš rad temelji se na 5 ključnih vrijednosti:

  • Zajedno je bolje (međusektorska suradnja, interkulturna razmjena)
  • Razvoj mentorske kulture (postati mentor, tražiti mentora, pitati za savjet i pomoć)
  • Biti pristupačni (promovirati, diseminirati, biti otvorenog uma)
  • Biti odgovorni i autentični (sinkronizirati svoje misli, riječi i djelovanje)
  • Izazvati sebe da postanemo bolja osoba (učiti, podučavati, pomagati, trenirati, vježbati)

Želimo i nadamo se da ćemo biti dosljedni našoj strategiji i vrijednostima kako bi svladali izazove koji nas očekuju. Na taj način možemo postići ciljeve, biti inovativni i ostvariti utjecaj.

Iako nastala spontano, kao odgovor na potrebe građana grada Samobora, Pozitiva Samobor je odraz složenih i organiziranih procesa koji se odvijaju unutar same organizacije namjerno ili kao uzorak aktivnosti proizašlih iz neprekidnog prilagođavanja okruženju.

Jedan od njih je svakako i Strategija djelovanja Udruge koja je donesena 2015. godine nakon uspješno završenih faza strateškog planiranja i strateškog promišljanja.

Glavni elementi Strategije su struktura Udruge, njena temeljna područja djelovanja (volontiranje/aktivizam; neformalna edukacija; rad s mladima), međunarodna suradnja, monitoring i evaluacija provedbe te, najvažnije, osnovna dva programa koja obuhvaća su Održivo odrastanje i Tvornica uspjeha.

.

Održivo odrastanje

Razvijamo zajedničke vrijednosti djece i mladih kako bi postali zdravi i odgovorni građani.

Tvornica uspjeha

Razvijamo kompetencije mladih u području aktivnog građanstva, poduzetništva te demokratske participacije.